Vadászati élménytér

elmenyter kulsoA vadászati élménytérben testközelből kipróbálható a vadászat ősi mesterségének gyakorlata, a csapdázástól az íjjal történő vadászaton keresztül egészen a lőfegyverekig.

Földszint-Nagy Endre Rendezvényterem

• A teremben különböző vadgazdálkodási berendezések találhatók: nagyvadetető, apróvadetető, sózó tálca, élve fogó csapdák.
• A téli kertben hazánk nagy testű vadfajainak nyomkeresésére van lehetőség.
• A forgószínpadon különböző vadfajok találhatóak (muflon, kos, mezei nyúl, róka, dámszarvas bika, vaddisznó kan), amelyekre a beépített jeladók segítségével a négy magaslesről lehet lőni. Sárgán fognak világítani a jeladók, ha elindul a játék. Mind a 4 magaslesen található egy lézeres fegyver, valamint egy kijelző, amely az időt és a találatok számát mutatja. A zöld érték a lapockalövést, a piros a nyak és a hátracsúszott comblövést mutatja. A játék csak akkor ad „lövési hangot", ha a sárga kör közepébe lövünk.
• Ezen kívül van még lehetőség vadászattal és természettel kapcsolatos családi játékokat játszani az érintőképernyős gépeinken, valamint a „Mit vinnél magaddal a vadászatra?" játék is kipróbálható.

elmenyter 10Emelet

Az interaktív vadászfegyver kiállítótérben a látogatók oktatói segédlettel megismerkedhetnek a legelterjedtebb vadászfegyvertípu- sokkal és azok szerkezeti felépítésével, majd a vadászati szimulációs játéktérben lézeres vadászatot is gyakorolhatnak. Szintén az emeleten található íjászpályán kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a Skíta tipusú reflex íjjal történő célba lövést. 

Lézeres futóvadlövészet
• Vaddisznóhajtás: 3 féle pályát lehet kipróbálni. Egy pályán belül 5 kör van. Rendelkezésünkre áll egy maroklőfegyver és egy golyós fegyver. Ami fontos: a fegyver elsütő billentyűjét érzéssel húzzuk. Lőhető a játékban a kan, süldő, malac, magányos koca, valamint a róka. Érdemes fejre és nyakra célozni mivel a játék erre ad pontot, ezt veszi találatnak. A lapocka, tüdő és hátracsúszott lövést sebzésnek veszi amire 75 pontot levon. Valamint a kismalacok előtt járó „malacos kocát" ha lelőjük, a gép 500 pontot von le.
• Apróvad vadászat: Szintén 3 féle pályát lehet kipróbálni. Itt lőhető fácánkakas, mezei nyúl, valamint a róka. A gép sörétes fegyverként érzékeli a lövést, tehát nagy szórásképpel jelzi a találatot.

elmenyter 2Íjászat
• Az íjászpálya 3 állásos  90 m2 - es. 
• Íjak bemutatása: mongol típusú magyar gyártmányú íjak, amelyek balos jobbos markolattal rendelkeznek. 2 gyerek és 2 felnőtt íjunk van. 6, 8, 16, 18 font erősségűek. Egy font 0,45 kilónak felel meg.
• Bemutatás céljából megtekinthető 2 darab vadász reflexíj. Egy 45 fontos balos markolatú és egy 30 font erősségű jobbos markolattal rendelkező vadász reflexíj, és két cserélhető karú vadász reflex íj, valamint egy a magyarok által használt honfoglaláskori sírban talált, az eredetivel megegyező gyártású Magyar tipusú összetett reflex íj másolata  a hozzá tartozó tegezek és karbonszálas vesszőkkel együtt.

Csúszda és sövénylabirintus

A fedett élményterek mellett jelentős szabadtéri kikapcsolódást kínál a park északi végén lévő, élősövényből kialakított labirintus, melynek teljes bejárható hossza megközelíti a 3 km-t, valamint a több, mint 15méter magas kilátó, aminek a kilátószintjéről egy 33 méter hosszú csúszda vezet le a 3500m² nagyságú sövénylabirintusba.

A vadászati élményteret 10-12 éves kortól ajánljuk a valódi íjak és vadászfegyver utánzatok mérete és súlya miatt.

 

Nagy Endre3

 

Nagy Endre4